Coaching to the Core

WIL JE UITGEDAAGD OF GEPROVOCEERD WORDEN?

Kom dan vooral niet naar mij…

Hoe ik principes van Aikido toepas in mijn BEGELEIDING

Een vechtsport als inspiratie voor begeleiding? Misschien klinkt het tegengesteld of bedreigend. Toch gebruik ik de term Aikido als metafoor voor mijn manier van werken tijdens begeleidingssessies. Wat bedoel ik daarmee…

Om allereerst een misverstand de wereld uit te helpen: Aikido is geen vechtsport. Er zijn niet eens wedstrijden. Het is een zuivere verdedigingsleer. Je beweegt niet aanvallend, maar slechts reactief.

Het reactieve is kenmerkend voor mijn manier van werken. Lang kostte het me moeite om dit te erkennen. Reactief is immers afwachtend; niet dan?… Door me te verdiepen in de Aikido-leer ben ik het steeds meer gaan omarmen en waarderen.

Reactief zijn houdt immers in dat er geen sprake is van een vooropgezet plan, een overtuiging of een idee; je wordt slecht getraind om op elke mogelijke situatie effectief en proportioneel te reageren.

En als je zo een arena (of sessie) ingaat, heeft dat zo zijn voordelen:

  • het dwingt je de ander heel helder waar te nemen
  • je bent meer aanwezig in je lijf en kunt spontaner reageren
  • een eerste reactie is vaak de meest passende; vanuit het wetende hart
  • je kunt alleen werken met wat zich NU aandient

Dat zijn mijn vertrekpunten bij al mijn sessies. 

Een diepergaande vergelijking.

Wie Aikido beoefent, zoekt continu het contact met de tegentander; meestal letterlijk, maar soms ook ruimte gevend; altijd subtiel en ‘in control’; het is als een dans…

Het is deze positie die ik ook nastreef in begeleiding; ik blijf in contact met jou, de cliënt – no matter what. Niet te ‘close’ en niet te veraf.

Maar waar Aikido beoogt de agressor onschadelijk te maken, draait begeleiding om het opruimen van schadelijke imprints en overtuigen.

Altijd veilig

Niets uitlokken, niets provoceren. Aikido is zoveel tegenkracht geven als nodig; je werkt slechts met de energie van de ander. Dat is wél confronterend. Hoe meer kracht, emotie je erin legt, des te dynamischer er gewerkt kan worden. Vanuit volledig respect en zonder oordelen krijg je zo een spiegel voorgehouden.

Altijd toepasbaar

Omdat het meer een visie is dan een werkwijze is het altijd toepasbaar. Zowel bij puur verbale sessies, maar ook bij lichaamsgerichte oefeningen? en bij opstellingen.

Blijvend leren

Bij Aikido zijn de echte meesters vaak op hoge leeftijd, zij ‘winnen’ nog steeds van veel jongere tegenstanders. Om te weten dat ouder worden kan inhouden dat je steeds beter wordt, is een troostrijke gedachte en schept perspectief, niet in de laatste plaats voor mijzelf.