Seksueel misbruik

Over het belang van seksueel misbruik (h)erkennen.

Het slechte nieuws is dat het niet spontaan overgaat    

Het goede nieuws is dat verwerken mogelijk is.

Seksueel misbruik heeft, zeker als het jonge leeftijd gebeurt, grote gevolgen.

Het is een onderwerp dat beladen is met twijfels, schuld en schaamte.

Als  misbruik je is overkomen, probeer je het meestal weg te stoppen, wat ogenschijnlijk lukt, terwijl het een grote uitwerking heeft op alle facetten van je leven; en vaak duurt dat jaren voordat je dat doorhebt.

Verwerking begint met een zeer moedige en belangrijke stap: de (h)erkenning.

Misschien ben je op deze pagina terechtgekomen en besef je dat het over jou gaat.

Dat je met dit geheim al heel lang rondloopt; tien, twintig of misschien wel dertig jaar. Waarschijnlijk heb je dan al een heel problematisch leven achter je met veel therapie.

Daarin is dit thema misschien al voorbijgekomen, maar ben je het nog niet écht aangegaan. Dat is normaal. De twijfels, de schuld, de schaamte, het je niet gehoord of begrepen voelen door hulpverleners; het hoort er allemaal bij.

Seksueel misbruik lost niet vanzelf op. Het bepaalt letterlijk je hele leven, omdat het meespeelt in elk contact. Op je werk, in je relatie, in je seksualiteit. In plaats van dat je je verbonden voelt met mensen en het leven is het alsof een glasplaat jezelf van de werkelijkheid scheidt. Je scant continu wat een ander denkt en voelt, en daarop reageer je. In conflicten weet je niet het midden te houden tussen uitersten: je trekt je terug of wordt juist razend. Seks is problematisch: er is een gebrek aan of er lijkt juist geen grens te bestaan. Dikwijls tors je een geheim met je mee dat zoveel schaamte oproept dat je nog liever je tong afbijt dan erover te vertellen. Dit alles put je uit en maakt je soms ook wanhopig.

Als deze tekst je raakt, neem jezelf dan serieus. Misschien begrijpt of herkent je hoofd het niet, maar voel je dat je lijf reageert. Luister dan en ga ermee aan de slag en neem contact op.

Mijn rol

Als ervaringsdeskundige werk ik volgens verschillende invalshoeken vanuit mijn eigen opgedane ervaringen als cliënt en therapeut.

Ik begeleid jou graag bij het verwerken van het verleden en het terugvinden van jezelf.

Een deel van je is achtergebleven.

Bevroren in de tijd achtergebleven.

Wachtend om weer opgehaald en geïntegreerd te worden.

____________________________________________