Mag ik kwaad worden want ik ben het !?

Herken je je in deze zin? Dat je pas kwaad mag worden als je voelt dat je jezelf mag uiten ten opzichte van de ander?
Vaak komt dat voort uit een verleden van misbruik of mishandeling in je jeugd.
Het kan zijn dat je dat zelfs niet meer weet maar als je je in bovenstaande herkend is het goed om verder te lezen.

Als je misbruik of mishandeling hebt ervaren in je jeugd heb je vaak een verstoorde agressieregulatie Dat komt omdat jouw weerbaarheid, jouw ‘nee’, er op dat moment niet kon of mocht zijn. De machteloosheid die daarbij hoort wordt vervolgens vaak een belangrijke imprint om ‘er maar mee om te gaan’.
Met andere woorden: volgende keer laat je het maar weer gebeuren want dat geeft het minste gedoe.
Of je besluit juist: “dat nooit meer”. En toen was dat waarschijnlijk wel een goede strategie maar die werkt juist niet in het volwassen leven, want je agressieregulatie is verstoord.
Wat daarmee bedoelt wordt is dat je niet adequaat reageert op de situatie; oftewel je kruipt in je schulp of je overreageert waardoor dingen makkelijk kunnen escaleren.
En, wat er vervolgens vaak gebeurt is dat je dan gaat schrikken als je weer eens overreageert en daarom weer terugkruipt in je schulp.

Dit probleem kan je achtervolgen in relaties en op je werk en is daarom heel belangrijk om iets aan te doen; wil je op een constructieve manier relaties aan kunnen blijven gaan en daarbij jezelf zijn.

Een eerste stap hierbij is het herkennen van de dynamiek hierin bij jezelf, en zien waarom dingen zich herhalen. Het is dan van belang om te snappen dat je dat patroon ook niet in één keer zult om kunnen buigen maar je zou er alvast mee kunnen oefenen met een goede vriend(in).
Oefen bijvoorbeeld gewoon door een ‘nee’ te zeggen terwijl je de ander aankijkt. En vraag om respons van die ander.
Over hoe je stem is, je houding, of je de ander aan kunt blijven kijken.. Dat zijn belangrijke dingen om als feedback terug te krijgen. Immers, ‘nee’ zeggen moet je ook kunnen voelen én ook uitstralen.
Anders neemt een ander je niet serieus kan ik uit ervaring wel vertellen.

Mocht je nu nog meer hiermee willen doen dan kan je meedoen met mijn workshop op 19 maart waarbij ik werk met een speciaal model, genaamde de 7 stoelen van agressie, waarbij je kunt oefenen om jezelf in contact met de ander kenbaar te maken.

Opgave of meer info info@craftingpeople.nl of 06 51901985

zie ook: https://www.facebook.com/events/538936809931640/