Hoe snel kan trauma helen?

Als ervaringsdeskundige heb ik in mijn verleden enkele trauma’s meegemaakt.
Het heeft mij ontzettend veel jaren gekost en heel veel therapieën en geld om die te verwerken.
Allerlei invalshoeken en therapieën kwamen daarbij voorbij.
Cognitieve therapie, emotioneel lichaamswerk, EMDR, transactionele analyse, NLP, systemisch werk, Gestalttherapie, Reiki, exposure therapie en talloze trainingen en workshops heb ik aan deelgenomen de afgelopen 30 jaar.

Als je zelf nog kampt met (de gevolgen) van trauma kan het je wellicht ontmoedigen om te lezen dat het zo lang kan duren voordat je iets uit je systeem kunt krijgen. Lang heb ik dat ook gedacht – dat het moeilijk en vooral zwaar zou moeten zijn.
Dat als je veel emoties toont in therapie, dat je dan ‘goed’ gewerkt hebt..
Inmiddels weet ik beter.. en weet ik ook dat het veel en veel sneller kan gaan.

Ik wil je dan ook graag meenemen in mijn nieuw opgedane ervaringen en kennis daarin om te zorgen dat jij niet zo’n lang en vervelend pad hoeft te lopen en/of als kennis of vriend(in) van je er je voordeel mee kan doen.

Sprookjes..?
Inmiddels kom ik er achter dat het inderdaad kan.. binnen één of enkele sessies bevrijd zijn van trauma. Ik geloof echt niet in sprookjes maar heb gemerkt dat moderne(re) therapieën  (eigenlijk zijn het alleen maar interventies) zo krachtig kunnen zijn dat ze je bijna ‘instant’ of binnen een paar sessies kunnen bevrijden van trauma.

Terugval
Ja maar… zal je wellicht denken..? houd dat dan wel stand? Want vaak is dat het probleem.
En dat komt door verschillende oorzaken. Er kunnen nog steeds dingen zijn die triggeren maar ook is er vaak nog een overtuiging die gekoppeld kan zijn aan ‘ziektewinst’. Immers als je een trauma hebt, heb je vaak ook een excuus. Om iets niet te hoeven doen. Om een verslaving te kunnen verklaren.
En, als het zó makkelijk zou kunnen zijn om er vanaf te komen dan had je het immers toch ook wel zelf alleen gekund..?
. En kijk es.. wat heeft het me allemaal gekost in mijn leven? Als dat in een oogwenk verandert zou kunnen worden… voel je je dan wellicht ook een beetje ‘stom’. ..? 
Ik zou dat zelf in ieder geval wel gehad (hebben)..

Welnu, zonder te generaliseren of ook maar enig probleem de bagatelliseren denk ik inmiddels dat er veel mogelijk is in korte tijd en met weinig effort.

Zelf ben ik na volgend weekend bevoegd als behandelaar in de Trauma Collapse Technique; een krachtige manier op trauma in in no-time te verhelpen door te werken op jouw onbewuste laag.
Mocht je daar interesse in hebben neem dan contact op.

Verder ben ik me ook nog aan het bekwamen in de polyvagale theorie van Steven Porges die veelbelovende resultaten heeft met minimale effort.

Mocht je zelf al in traumaland aan het shoppen zijn heb ik hier nog een paar belangrijke tips voor je:

  • de juiste therapie hoeft niet lang te duren
  • er zijn veel nieuwe ontwikkelingen in verwerking van trauma, – ‘instant’- heling behoort tot de mogelijkheden. 
  • richt je juist niet op het trauma bij therapie. Werk er mee maar verdwijn er niet in.
  • Delen = helen. een oude wijsheid die nog steeds heel erg waar is. Deel maar houd daarbij het eigenaarsschap bij jezelf.
  • Vraag om steun. Als je specifieke steun vraagt zal bijna iedereen je (willen) helpen. Geef aan wat je graag zou willen (behoefte) en laat ruimte aan de ander om er wel of niet aan tegemoet te komen. Zo bouw je een netwerk op en houd je het in stand!

Succes met jouw eigen pad – 2020 beloofd een jaar te worden van maatschappelijke transformatie en wellicht voor jouzelf ook..?